Små og store skritt mot en grønnere fremtid

Slik kan Grønn Frokost i samarbeid med Enova og Lyse på Viking Stadion denne uken kort oppsummeres. Som vanlig var det stappfullt med folk som vil trekke i grønn retning.

Enovas Magni Fossbakken orienterte om støtteprogrammene de tilbyr til de som ønsker å rehabilitere eller bygge, og nevnte særlig programmet som gir støtte til prosjekter i en tidlig fase. Pengepotten Enova tilbyr kan gå både til områder, nybygg og rehabilitering.

forkost

Enovastøtte
– Vurder om det er mulig å benytte ny klima- og energiteknologi for å redusere klimautslippene, sier Fossbakken, som ser at det er mange aktører i Rogaland som tenker grønt når de utvikler områder og skal bygge. Du kan lese mer om programmene her.

 

Ormen Lange i Hinna Park
Flere utbyggere delte sine planer for grønne prosjekter i møtet. Ormen Lange er et nytt bygg som skal bygges tett på jernbanen i Hinna Park. Byggherren planlegger en komplett glassfasade og har funnet løsninger som vil levere grønt på både energibruk og innemiljø.

 

Referanseprosjekter
– Vi har bygget et referanseprosjekt for Ormen Lange her i Hinna Park, sier prosjektleder Hilde Sund, og peker på bygget som er et passivhus. Utredningen med støtte fra Enova viser at med full glassfasade og teknologien Q-Air blir energibruken redusert med 19%. Det er målt i forhold til referanseprosjekter. Ormen Lange skal være17.000 m2.Troll-

18319043_687193191468672_7607665982756608039_o-e1494598009834

Sola Airport Arena
Samtidig er Sola Airport Arena under planlegging, på en tomt som ligger i nordøstenden for rullebanen på Sola, like ved Solasplitten. Der skal det komme både kontorbygg og hotell, som også skal være Breeam-excellent sertifisert og skal bli et smartbygg som fanger opp informasjon fra brukerne.

 

Smartbygg
– Sola Airport Arena får en rekke digitale sensorer og som skal lære av brukerne, forklarer Frode Aardal fra Atea som selv skal holde til i bygget. Han peker på software som skal programmeres til å fange data fra brukerne og som siler ut informasjon som er relevant for bygget når det gjelder oppvarming, belysning, reisevaner og smart bruk.

 

Solceller til folket
Lyse informerte også på den Grønne Frokosten som sitt solenergi prosjekt til privatbruk. Etter et år med drift av pilot-tester i 10 husstander er Lyse nå klare for at alle privatkundene kan bestille solceller til å sette på boligen for å supplere energibruken med.

– Erfaringene viser så langt at de fleste har høyere produksjon inn i vårt strømnett enn forventet, opplyste Anders Thingbø i Lyse.

ormenlange
sola-aiport-arena
18422258