Hvilke eksportmuligheter gir ladeinfrastruktur og smarte styringssystem?

Den 8. april hadde vi webinar om ladeinfrastruktur og smarte styringssystem i samarbeid med Lyse, NHO og Forus Næringspark. Dette webinaret var det andre i rekken av webinarer som tar opp innholdet i NHO sin rapport «Grønne elektriske verdikjeder».

Denne gangen så vi nærmere på hvordan vi kan bruke teknologien rundt ladeinfrastruktur og smarte styringssystemer og hvilke eksportmuligheter dette gir.

Først ute var Håvard Tamburstuen fra Lyse Elnett som så på problemstillingen fra nettselskapets perspektiv. Han påpekte at elektrifiseringen av samfunnet gjør at vi trenger mer strøm. Dette er noe bransjen ønsker å finne gode løsninger på.

Trond Furenes fra Smartly presenterte forretningsmodeller fra Elnett21-prosjektet, eksempelvis en sesongbasert kapasitetsavtale som vil forhindre overlast i strømnettet i vintermånedene.

Anders Thingbø fra Zaptec fortalte om hvordan de har arbeidet for å eksportere ladesystemer til personbilder. Ved hjelp av Norges posisjon som ledende innen elbilmarkedet har Zaptec bygget seg opp som et ledende selskap innen ladeinfrastruktur og har eksportert sin teknologi til rundt 10 land i Europa.

Caspar Mariero-Klees presenterte Easee sine løsninger for storskala lading av busser, tungtransport og fly. Han fortalte hvordan tradisjonelle ladesystemer er flaskehalser, men at man ved hjelp av gode styringssystemer kan bøte på dette.

Fra Håvard Tamburstuens presentasjon.
Fra Caspar Mariero-Klees sin presentasjon.