Flyplassen som et innovasjonslaboratorium

Kan flyplasser være et laboratorium for å teste nye grønne ideer? Kan regionen finne sammen for lokale behov og fremtidsløsninger? Fv. daglig leder i Grønn By Elin Schanche og Alexandria Algard i Algard Architects.

Algard skisserte en rekke spennende muligheter for flyplassen under Grønt Seminar arrangert av Grønn By på Stavanger Lufthavn Sola.

dsc_0025

Surfekurs på flyplassen for Jærsurferne?

– Hva om det blir arrangert surfekurs på flyplassen for surfere før de drar ut på Jærstrendene? Kan flyplassen være en bondegård? Kan flyplassen være et kunstgalleri? Et sted for rekreasjon?

Algard peker på flyplassen som et sted for opplevelser for både store og små mens man venter.

Regionale løsninger

Algard peker på Stavanger Lufthavn Sola som et mulig sted for å finne regionale løsninger som gir merverdi. – Hva er lokale behov? Hva er løsningene på flyplassen? Kan disse finne sammen? Algard forklarer også at ny teknologi frigjør innsjekkingsområder og at disse områdene gir muligheter, som for eksempel et showroom for nye produkter og løsninger.

Urban Farming på flyplassen

Stavanger Lufthavn Sola dekker 8 prosent av arealet i Sola kommune. Det gir muligheter, og mange flyplasser har allerede tenkt alternativt. På JFK-flyplassen i New York har Jet Blue-terminalen startet med urbant jordbruk. – Det er hyggelig for de reisende, et fint grøntområde, er et læringslaboratorium for skolebarn og grønnsakene går gratis til de kabinansatte, påpeker Algard.

Alexandria Algard

Verktøy for vekst

Lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen støtter mange av ideene. – Vi skal være et verktøy for vekst, et laboratorium for innovativ og miljøvennlig forskning og vekst for Rogaland. Han peker på mulighetene for å prøve ut nye konsepter på folk, og vil bygge kultur i Avinor og med samarbeidspartnere der tankegangen skal gå grønnere.

– Å ta grønt ansvar er vårt samfunnsansvar. Avinor har satt av 100 millioner kroner for å jobbe mot grønnere flyreiser og grønn drift av flyplasser.

1600 pandabjørner

I Hong Kong har lufthavnen åpnet dørene for et kunstprosjekt i samarbeid med World Wildlife Fund der 1600 pandabjørner er utstilt. – Dette er både kunst og politikk på en gang, sier Algard.

Yoga, solceller og surfing

Arkitekten har også funnet flyplasser som tilbyr yogaklasser (Helsinki) og som får 100 prosent energi med solceller (Cochin) og i Munchen ligger det et surfebasseng mellom to terminaler. – Surfekurs kan vi vel ha her på Sola også? Kunstprosjekt på flyplassen?

Algard utfordrer Sola til å vise kunst på veggene i flyplassen. Tenk på at vi har 30 sekunder til å gjøre et førsteinntrykk på de som kommer hit. – Hvis de ser kunst her vil folk tenke at vi er en kunstby, påpeker hun.

dsc_0035